top of page
  • AIPA

Asszisztens 2.0 - Kecskeméten is sok kisgyermekes édesanya dolgozna virtuális asszisztensként


Nagyon új, otthonról, rugalmas időbeosztással végezhető, csak egy laptop és internetkapcsolat szükséges hozzá. Hogy melyik munkára gondoltunk? A virtuális asszisztensre (VA). Vajon a gyakorlatban is ilyen egyszerűen működik? Dudásné Sulik Orsolya volt a vendége a kecskeméti CSAKPont Család és Karrier Coffee elnevezésű, havonta jelentkező programsorozatának februári alkalmán. Orsolya 2018-ban lett virtuális asszisztens, azóta szerzett tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel.


Orsolya kétgyermekes édesanyaként olyan munkát álmodott meg magának, ami igazítható a családi élethez, vagyis nem kell hajnalban keltenie a gyermekeit, késő délután értük tud menni az iskolába, és az sem okoz logisztikai káoszt, ha lebetegednek, vagy tanítási szüneten vannak. Korábban 14 éven keresztül a férje mellett tevékenykedett saját cégükben, ahol tulajdonképpen szinte ugyanúgy működött, mint egy virtuális asszisztens, csak akkor még nem tudta, hogy ennek ilyen szépen csengő megnevezése van.


Egyre nagyobb az igény az innovatív gondolkodású kisvállalkozások részéről egy olyan munkatársra, aki támogatja a vezető munkáját, mégsem kíván meg egy teljes, vagy egy részmunkaidős állást, hanem mindössze heti néhány órában, személyes jelenlét nélkül, az online térben végzi el a kijelölt feladatokat.


A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségük, tapasztalatuk, érdeklődési körüknek megfelelően, így nem feltétlenül azonosak tehát egy „virtuális titkárnővel” vagy “virtuális vezetői asszisztenssel”. A VA segíthet a marketingben, vállalkozás közösségi média csatornáinak menedzselésében, szervezet fejlesztésben, folyamatok automatizálásában, projekt menedzsmentben, HR területen, adminisztrációban, rendszerezésében, számlázásban, utalásban, prezentációk előkészítésében, találkozók vagy rendezvények lebonyolításában, webshopok és weboldalak tartalmi frissítésében és a felsorolás szinte végeláthatatlan. Számos területen bevethetők az internetes kereskedelemtől az oktatás-képzésen át, a marketingig.


Mi NEM a virtuális asszisztens?


  • Nem chatbot, hanem hús-vér ember.

  • Nem adminisztrációs munkatárs, a túlnyomó többség felsőfokú végzettségű és egy vagy több szakterületen szakmailag elismert.

  • Nem alkalmazott, hanem üzleti partner.


Milyen a jó VA?


Elengedhetetlen, hogy hajlandó legyen a folyamatos tanulásra és fejlődésre, illetve hogy vállalkozói szemlélettel rendelkezzen.


Melyek a virtuális asszisztens legjobb szoftver-barátai?


A feladatrendező alkalmazások, a levelezőrendszerek, a Drive-dokumentumok, a Google Cégem, de az sem árt, ha a virtuális asszisztens konyít kicsit a kép- és videószerkesztéshez, a közösségi média felületeihez, a keresőoptimalizáláshoz és a lista szinte bármeddig bővíthető, kinek mihez van affinitása, előképzettsége, tanulási kapacitása.


A modern technika és applikációk segítségével könnyen áthidalhatók a földrajzi akadályok, ezért Orsolyának is akadnak üzleti partnerei az ország több pontjáról, nemcsak Kecskemétről és környékéről. Az ügyfélszerzéshez szerinte éppoly elengedhetetlen a folyamatos online jelenlét több platformon (Facebooktól a Linkedinig), mint az offline networking, a szakmai rendezvényeken való részvétel. Az ő meglátása, hogy a gördülékeny együttműködés alapja, hogy személyesen is ismerje üzleti partnerét, noha a munka zöme természetesen a virtuális térben zajlik.


A virtuális asszisztens dolgozhat óra vagy projekt alapon, mindez megegyezés kérdése. Orsolyának - csakúgy, mint a legtöbb virtuális asszisztens esetében - az óraszám mérésében egy időmérő applikáció van segítségére, így partnere számára is könnyedén átlátható, mi mindennel és mennyit foglalkozott.


Annak, aki kacérkodik a gondolattal, hogy virtuális asszisztensként dolgozzon, Orsolya azt javasolja, érdemes csatlakozni a VAM - Virtuális Asszisztensek Magyarországon csoporthoz, ugyanis ők ingyenes leckékkel, közös tudásbázissal segítik elsajátítani az alapokat, továbbá keres-kínál csoporttal igyekeznek összehozni a virtuális asszisztenseket a cégekkel.


Ha szeretnél többet tudni a munka és magánélet összeegyeztetéséről, kövesd a Család- és Karrierpont Facebook oldalát!


Széchenyi 2020
bottom of page